Co je menstruační kalíšek?

17.06.2012 23:30

Je to dámská hygienická pomůcka pro dny menstruace. Plně nahrazuje používání vložek, tamponů atd. Na rozdíl od nich je určen pro vícenásobné použití resp. lze ho používat mnoho let.
Je vyroben z pružného silikonu a umístí se tak, aby svým okrajem přilnul ke stěně pochvy. Shromažďuje se v něm menstruační krev. Stopka na jeho spodní straně slouží k snadnějšímu vyjmutí a lze ji upravit zastřižením.

Jak to začalo.
První menstruační kalíšek pochází z USA, kde si jej už v roce 1937 nechala patentovat výtvarnice Leona Chalmers. O 50 let později se na trhu objevila vylepšená verze, vyrobená z latexu. Způsobovala však alergické reakce a tak opět nedošlo k jeho rozšíření. Až s vývojem nových materiálů v oblasti antialergenního lékařského silikonu je kalíšek připraven k používání bez obav a omezení.

Jak se používá.

Kalíšek přeložíte a vložíte mezi prsty stopkou směrem do dlaně. Po vložení se rozvine a okrajem přilne ke stěnám pochvy. Než se pohárek naplní uplyne 4-8 hodin, podle síly menstruace. V noci je menstruace slabší, proto stačí vyprázdnit až ráno. Vyjmutí se provádí tak, že se stisknutím v jeho spodní části uvolní, a pak vytáhne. Při správné manipulaci nedochází k vylití. Po vyprázdnění a opláchnutí je připraven opět k vložení. Čištění je snadné. Na použitém materiálu nedochází k ulpívání a množení bakterií. Po skončení menstruačního cyklu se doporučuje kalíšek vyvařit, popř. omýt sterilizačním přípravkem. Teprve poté ho uložit do plátěného pytlíku, ne do plastového sáčku.

Jaké jsou výhody oproti vložkám a tamponům
Když si představíte tu hromadu jednorázových potřeb, které během pěti až deseti let nahradí, je dopad ekologický i ekonomický zřejmý. Především ale nijak není v době menstruace omezena vaše aktivita. Dovolená na vodě, plavání, jízda na kole, pohybové aktivity. V ničem nejste omezena. Při společenském styku nemusíte mít obavy z možného zápachu. Pokud očekáváte menstruaci, stačí kalíšek v kabelce a jste připravena. Konec obav z protečení a znečistění oblečení, nebo ložního prádla.

 

 



Nevýhody jsou
Možná obavy z něčeho nového. Také musíte myslet na občasné vylévání. Můžete snadno na právě probíhající menstruaci zapomenout. 

  • 100% hygienická pomůcka
  • dokonalý pocit čistoty
  • značná finanční úspora - kalíšek vydrží pět až deset let!
  • šetrný k životnímu prostředí - už žádný odpad při menstruaci
  • menstruační krev nezapáchá
  • nemusím s sebou nikam nosit zásoby vložek ani tamponů (jako například na dovolenou)
  • můžu dělat jakýkoliv sport - od plavání přes jízdu na kole po horolezectví
  • jistota, že pomůcka neselže v nesprávnou chvíli

Máte ke kalíškům ještě nějaký dotaz? Ptejte se.

Zaujal Vás kalíšek? Prodám Vám ho.

Cena je 500,- Kč